Vårterminen 2020

8 Logen Wirdar, Ljungby Eu, 2020-01-15, Ursinne

Första Eubatetmötet 2020 samlade 72 bröder till en härlig stämning i Druidgården. Vädret denna afton kunde mer liknas vid en ruggig höstkväll, än en ljus och gnistrande vinterkväll. Men inne bland bröderna steg värmen i takt med att alla samlades.

Kvällens ideella inslag ”Ursinne” hölls av broder Frederik Svärd. Br Frederik berättade mycket inlevelsefullt om sitt stora intresse, armbandsur. Klockor är ett av få manliga smycken, som har blivit både en statussymbol och en investering. De klockor som är äldre än 40 år kallas för vintageur och det är bland dessa man hittar många av dyrgriparna. Br Frederik nämnde som exempel bland annat Omega Speedmaster, klockan som var NASA:s tjänsteklocka samt Rolex Daytona 1971, som nyligen såldes på auktion för 17,8 miljoner dollar. Denna afton bjöds det på riktig husmanskost med Ärtsoppa till huvudrätt och pannkakor till dessert. Det var vår nya kock Anita Björnlund som hade tillagat den utsökta maten. Innan kvällen avslutades, samlades bröderna för en kopp kaffe en trappa ned. Ulf-Peter Strömberg

 

Ursinne (1)

Broder Frederik Svärd, kvällens ideella föredragshållare.

Ursinne (2)

Br Frederik och MÄ Mats Höstbo avnjuter kvällens husmanskost som är ärtsoppa.

Ursinne (7)

Bröderna Fredrik Jernberg, Tommy Kjellsson och Håkan Lindow väntar på kvällens första snaps.

Ursinne (6)

Broder Åke Danielsson med bröderna Göran Pehrsson och Lennart Engwall vid varsin sida.

Ursinne (5)

Bröderna Lars Danielsson, Kjell Sundberg och Bengt I Johansson.

Ursinne (4)

Broder Per-Anders Jensen, Peter Wirkensjö och Göran Nennefors skrattar gott åt kvällens första vits.

 

8 Logen Wirdar, Ljungby, 2020-01-29
Eu, Åminnelsedagen


Åminnelsedagen ägnas åt hugfästandet av våra avlidna bröders minne. Redan i sitt inledningstal slog kvällens ÄÄ Lars-Göran Andersson an tonen genom att recitera Evert Taubes dikt Eko. För tredje året i rad höll ROÄ Ove Finnhult betraktelsen över våra under året bortgångna bröder, Sigvard Odgaard och Ingvar Strömberg, ett tal som inleddes med orgelmusik då broder Nils-Göran Jonasson framförde Tonerna. Efter att den sjuarmade ljusstaken tänds inledde broder Ove traditionsenligt med några rader ur Werner von Heidenstams dikt, Gustaf Frödings jordafärd med orden: Bort gå de, stumma skrida de, en efter en till skuggornas värld. Efter ett nytt musikstycke, Nocturne, fortsatte broder Ove med en redogörelse över vår loges tillblivelse, stiftarbröderna, deras bakgrund fram till den högtidliga institueringen den 18:e april 1920. En betraktelse kryddad av broder Oves personliga uppfattning av sakernas tillstånd. Mer musik följde, denna gång Imagine, och broder Ove fortsatte med ett försök till förklaring till Wirdars särställning som landets största loge då han menade att utvecklingen i mångt och mycket präglats av de etiska regler som finns i Merlins lärdomar och förmågan att förvalta dessa. Avslutningsvis citerades några rader ur Pär Lagerkvists dikt, Oroas ej, räds ej uppbrottstimman.
Dessförinnan hade ett ordinarie eubatmöte avhållits under ledning av en tidigare ämbetsmannakår. I samband med detta framfördes som vanligt hälsningar från frånvarande bröder. Broder Curt Sjöberg hälsade från Hans Assarsson, Hans Karlsson, Herje Möller och Paul Hansson. Broder Arne Friberg hälsade från Bo-Erik Nilsson och broder Sven-Holger Johansson hälsade från Inge Andersson och Hans Jürg Hürlimann.
Broder Dennis Byrskog tackade för uppvaktningen i samband med hans 70-årsdag.
Undertecknad uppmanade bröderna att anmäla sig till det kommande jubileet och efterlyste samtidigt fler frivilliga till iordningsställande av festlokalen.
Kvällens logevärd, Jan-Erik Svensson, bjöd in till brödramåltiden som bestod av gubbröra till förrätt och oxroulader till huvudrätt och för denna smakfulla måltid tackade kvällens ÄÄ å brödernas vägnar. ÄÄ Per Bergmans outsinliga förråd av goda historier skulle så när avsluta kvällen när Yv Göran Nennefors begärde ordet och kunde med viss stolthet meddela att sedan det nya betalningsunderlaget presenterades har inte mindre än 18300 kronor inkommit till välgörande ändamål, då bröderna rundat av sina notor. Ett meddelande som möttes av applåder.

Thommy Kjellsson

 

Åminnelsedagen (2)

Broder Arne Friberg undra vad broder Michael Bergman tänker på?

Åminnelsedagen (3)

Kvällens logevärd broder Jan-Erik Svensson visar att gamla takter sitter i.

Åminnelsedagen (5)

Kvällens ÄÄ Lars-Göran Andersson tackar broder Ove Finnhult för väl framfört tal till våra bortgångna bröder.

Åminnelsedagen (9)

Broder Ove Finnhult ser till att br Jan-Inge Roubert och ÄÄ Per Bergman trivs i efterlogen.

Åminnelsedagen (12)

Högst troligt lyssnar bröderna Per-Åke Wiberg, Bertil Olsson och Åke Danielsson en vits av Br Arne Friberg?

Åminnelsedagen (13)

Broder Jan-Erik Svensson jonglera inför en beundrande broder Anders Nilsson.

 

8 Logen Wirdar, Ljungby Druidstämma med ekonomi och ballotering

Kvällens möte, med ekonomi och ballotering av nya bröder, öppnades av ÄÄ Mats Höstbo   som inledningsvis talade kring namnen Evy och Evelina som har namnsdag den 12 februari varefter han hälsade alla 52 bröderna välkomna till mötet. Det ideella inslaget i Lunden var ett musikstycke Balade Pour Adeline. Stycket framfördes av vår Organist Bo-Lennart Jonasson. ÄÄ tackade speciellt för det ideella inslaget. Logens ekonomi och budget redovisades av Skm Mårten Sandin och kunde godkännas i befintligt skick av bröderna. Ballotering av sex stycken nya bröder genomfördes enligt ritual och med stor värdighet.

Vid pennan Br Sam Johansson

 

8 logen Wirdar Ljungby, 2020-02-26
Eu, Hur hamnade vi här?

Denna februarikväll samlades 67 bröder från Wirdar och nio gästande bröder från Avalon för att medverka vid kvällens eubatmöte. Kvällens ideella inslag hade temat ”Hur hamnade vi här?” Det var br Kjell Sundberg som underhöll oss. I sitt intressanta föredrag berättade han om hur en av hans tavlor har hamnat i Druidgården. Tavlan föreställer Elvira Madigans cirkussällskap och när det kom på besök här i Ljungby. Br Kjell informerade oss om Elvira Madigan och hennes liv som cirkusartist och vad som sedan hände när hon följde med sin älskare till Danmark. Br. Kjell målade tavlan och sålde den. Med hjälp av några bröder hamnade tavlan sedan så småningom i vår druidgård där den nu pryder sin plats.
Vår brödramåltid hade LV Roger Lydén som vanligt lyckats kombinera väl med mat och dryck till allas belåtenhet. Som vanligt fick vi höra flera bra och roliga historier av ÄÄ Per Bergman. Kvällen avslutades sedvanligt med kaffe.

Bernt Gudmundsson

D1

Broder Rune Johansson och Magnus Johansson ser fram mot kvällens logemöte.

D3

Broder Kjell Sundberg laddar upp inför kvällens möte som föredragshållare.

D7

Bröderna Åke Danielsson och Kurt Sjöberg lyssnar logevärdens information om kvällens måltid.

D5

TjOÄ Dennis Byrskog i samspråk med gästande broder.

D9

En skara förnöjsamma bröder har precis avnjutit kvällens förrätt.

D10

Broder Arne Friberg “kanske” berättar en av sina berömda vitsar.

 

8 Logen Wirdar Ljungby, 2020-03-06
D, DGG

Niklas Bondesson, Morgan Karlsson och Mårten Mankert så heter de bröder som under fredagskvällen upphöjdes till druider och detta skedde under sedvanligt högtidliga ritualer under ledning av kvällens ÄÄ Dennis Byrskog.
Kvällens ideella inslag svarade vår organist Bo-Lennart Jonasson för då han underhöll med musik ur musikalen Chess.
Efter att ishavstårtan intagits som förrätt höll broder Carl-Johan Roubert talet till fosterlandet där han bland annat poängterade att man ofta kräver sina rättigheter i ett samhälle men att man även har skyldigheter faller sig ofta inte lika naturligt.
ÄÄ Dennis Byrskog höll därefter talet till recipienderna i vilket han varmt välkomnade bröderna till ytterligare en nivå i deras vandring på den druidiska banan. Broder Niklas Bondesson tackade å sin och de andra brödernas vägnar för den vänlighet och det kamratskap som man alltid möter i Druidgården.
Efter att varmrätten, bestående av wienerschnitzel med stekt potatis, avnjutits hölls dragning av vinlotteriet där kvällens stora vinnare blev broder Mårten Mankert som lade beslag på båda vinsterna, en i sanning lyckosam afton för den nyligen upphöjde brodern.
Sista ordet gick till broder Arne Friberg som så ofta har en bra historia i bakfickan, så även denna afton.

Thommy Kjellsson

D,DDG (3)

Tre glada nyblivna Druider, bröderna Morgan Karlsson, Niklas Bondesson och Mårten Mankert.

D,DDG (11)

En härlig samling bröder som väntar spänt på vad som ska serveras till kvällens supé.

D,DDG (9)

Br Ulf Rydell och Br Christer Andersson njuter av glatt sällskap.

D,DDG (13)

Broder Carl-Johan Roubert håller talet till fosterlandet.

D,DDG (16)

De nya Druidbröderna lyssnar till talet från ÄÄ Dennis Byrskog.

D,DDG (17)

Broder Niklas Bondesson håller svarstalet från de nya Druiderna.

D,DDG (6)

Br Wiking Stensson poserar glatt till Wirdars nya logotyp.

D,DDG (1)

Br Arne Friberg drar kvällens första vits.

D,DDG (18)

Broder Mårten Mankert hämtar kvällens första vinst i lotteriet från logevärd Roger Lyden.

 

Wirdarbröder på cykel för Stipendiefonden

På eftermiddagen den 22 juli tornade åsklika moln upp sig över Sunnerbo och just då verkade prognosen inför kvällens evenemang dyster. Regn skulle nämligen sätta käppar i hjulen, i dubbel bemärkelse, då vi denna afton hade hörsammat ett upprop från Stipendiefondens handläggare Conny Karlsson i logen Idris. En utmaning som gällde att cykla 2 mil mellan den 22 och 26 juli och som morot för deltagande lottas en middag för två ut i samband med ett logemöte hos Stonehenge i Hässleholm, som alltså skänkt vinsten. Logen Wirdars ÄÄ Mats Höstbo tog fasta på detta och menade att vi nu kunde slå tre flugor i en smäll, nämligen att kunna träffas under säkra former samtidigt som vi får lite motion och gör en insats för Stipendiefonden. Ett massmejl informerade bröderna om detta och utöver de ovan beskrivna fördelarna utlovades även efter fullgjord cykelrunda korv och öl hemma på Druidgården, allt till det facila priset av 100 kronor varav hälften skulle gå till Stipendiefonden. Hur gick det då? Jo, alldeles utmärkt, molnen skingrades och solen tittade fram precis lagom till klockan 17.30 då 24 bröder med cykel och i de flesta fall även försedda med hjälm samlades utanför Druidgården för att tillryggalägga de cirka 2 milen till Lagan tur och retur, för att en och en halv timma senare återsamlas och belönas med de ovan angivna läckerheterna framdukade av vår logevärd Roger Lydén assisterad av broder Curt Sjöberg. Till denna samling hade ytterligare 5 bröder anslutit. De cyklande brödernas bidrag uppgick till 1320 kronor. De icke cyklande brödernas bidrag redovisas separat. En efter en stunds gemytlig samvaro, präglad av Anders Tegnells förmaningsord vände vi hemåt, cyklande, i förtröstan om att det kommer en morgondag då vi åter kan träffas i broderlig samvaro och i sann druidisk anda. Thommy Kjellsson Bild: Bröderna Torgny Friberg t.v. och Göran Pehrsson tog halvvägs en kort paus!

 

Wirdar99